Verhalen in steen

2022, 2 stukken diabas en een geanodiseerde aluminium strip, 75*45*15 cm

De tekst op de aluminium strip is: Al 5000 jaar zijn steen en tot steen gebakken klei de beste bewaarders van schrijfkunst. Van het oudste geschreven verhaal ter wereld, het Gilgamesh epos, tot het gedicht van de Letters van Utrecht: eenmaal in steen gebeiteld is schrijfkunst eeuwig.

De spijkerschrift uitdrukking betekent schrijfkunst, zie de Pennsylvania Sumerian Dictionary of Oxford Sumerian Library, en dateert uit 2500 v.Chr. Spijkerschrift zelf is nog zo’n 500 jaar ouder. De kloof tussen de beide helften overbrugt 5000 jaar waarin verhalen in steen zijn gebeiteld.

De tekst op de steen is eerst met een zandstraalmachine op de steen getekend door Gerrit Peele bij de steenhouwerij Het Steenen Huys in Woerden. Daarna is de tekst handmatig gehakt. De tekst op de aluminium strip is met een laser gegraveerd door Fablab-Tinqerinq in Houten.

Expositie in de bibliotheek op de Neude, januari 2024

Verhalen in Steen heeft ten toon gestaan in de bibliotheek op de Neude in Utrecht tijdens de po√ęzieweek 2024, samen met de Letters van Utrecht. Het gedicht van de Letters van Utrecht kijkt naar de toekomst, mijn beeld kijkt naar het verleden. De titel van de tentoonstelling was dan ook ‘In steen gebeiteld: van de oudste schrijfkunst tot de Letters van Utrecht’. Met een talkshow en demonstratie van het letterhakken werden alle aspecten van deze oudste en meest toekomst bestendige schrijfkunst toegelicht. Een kort foto-verslag hiervan is hier te vinden.